Statsbudsjett 2025: Milliarder flyttes fra forskningen

Universitets- og høgskolerådet (UHR) mener statsbudsjettet for 2025 nok en gang viser manglende ambisjoner for Norges høyere utdanning og forskning. 

Norge og Europa har behov for å øke konkurransekraften gjennom høy kompetanse, sier UHRs styreleder Sunniva Whittaker. UiA & UHR

 

Det legges opp til et stramt budsjett som ikke gir rom for nødvendig utvikling.

Tapt mulighet for Norge

– Det er uklart hvordan regjeringen mener vi skal møte fremtidens utfordringer med dette budsjettet. Norge og Europa har behov for å øke konkurransekraften gjennom høy kompetanse. Da er det feilslått at milliarder flyttes fra forskningen, sier Sunniva Whittaker, styreleder i UHR.

Svak kronekurs har bidratt til nedgang i kontingentutgiftene til europeiske forskningsprogram, blant annet 2 milliarder fra Kunnskapsdepartementets og 438 millioner fra Nærings- og fiskeridepartementets budsjett.

– Disse pengene flytter regjeringen til andre formål enn forskning og utvikling, fortsetter Whittaker.

Kontrast til våre naboer

Hun mener regjeringens budsjettforslag mangler ambisjoner og en klar visjon for sektoren. Til tross for at det stadig stilles nye krav til utdannings- og forskningsinstitusjonene, blir de økonomiske rammene stadig strammere.

– Nok en gang foreslås nedganger i bevilgningen som i realiteten fører til kutt i sektoren. Dette står i sterk kontrast til våre naboland Sverige og Finland, som begge øker sine bevilgninger til forskning og høyere utdanning, som står i lignende sikkerhetsutfordringer og trusler som Norge, sier Whittaker.

Kritisk for fremtiden

UHR oppfordrer regjeringen til å revurdere sitt budsjettforslag og sikre at universiteter- og høyskoler får de nødvendige ressursene for å utføre sitt samfunnsoppdrag.

– Vi står overfor store samfunnsutfordringer som krever ny kunnskap og forskningsbasert utdanning. Norge må investere i kunnskapsberedskap. Det er urovekkende at kritiske fagmiljøer, blant annet innen lærerutdanning og helsefag bygges ned. Det er avgjørende at vi satser på kunnskap og kompetanse for å sikre en bærekraftig fremtid for Norge, avslutter Whittaker.

 UHR er medlemsorganisasjon for alle akkrediterte universiteter og høyskoler i Norge.