"Språk er makt", står det ved inngangen til Karasjok VGS. Den 6. februar er samenes nasjonaldag og gjennom uken arrangeres forskjellige arrangementer ved universiteter og høyskoler rundt omkring i landet.
Hege Bolstad Pettersen
Blant dem blir det også invitert til åpne og kunnskapsbaserte debatter om problemstillingene som Sannhets- og forsoningskommisjonen har tatt opp.
Sannhet og forsoning
Sist sommer leverte Sannhets- og forsoningskommisjonen sin rapport til Stortinget. Kommisjonen foreslår at kunnskapsformidling om fornorskingspolitikken og dens konsekvenser styrkes i undervisningen i grunnskole, i videregående skole og ved høyskoler og universiteter.
Kommisjonen oppfordrer også universitets- og høyskolesektoren til å tilby flere studenter undervisning om urfolk og nasjonale minoriteter.
Viktig ansvar
Universiteter og høyskoler har et viktig ansvar for å styrke kompetansen i og kjennskapen til samiske språk og samisk kultur. Nord universitet, UiT Norges arktiske universitet og Samisk høgskole har et særskilt ansvar for videreutvikling av samisk språk og forskning.
De tre institusjonene arbeider for å øke antallet samiske språkbrukere og utdanne flere samiskspråklige lærere og sykepleiere. Likevel er det også et nasjonalt ansvar å styrke samisk kulturforståelse i det norske samfunnet og bidra til sannhet og forsoning.
UHR-Samisk
Universitets- og høgskolerådet opprettet i 2015 UHR-Samisk, en strategisk enhet for samisk forskning og høyere utdanning. UHR-Samisk skal bidra til samarbeid og arbeidsdeling mellom institusjonene som tilbyr samiske studier og gi råd til UHRs styre.
UHR har også andre møtearenaer som tar opp problemstillinger som er vesentlig for at Norge skal lykkes med sannhets- og forsoningsprosessen. UHRs medlemsinstitusjoner inviterer denne uken til åpne og kunnskapsbaserte debatter om problemstillingene som Sannhets- og forsoningskommisjonen tar opp.
Lihkku beivviin! Læhkoeh biejjine! Vuorbbe biejvijn!
Gratulerer med dagen!