Humanister er unnværlige om vi skal lykkes med kunstig intelligens

Den første nasjonale konferansen om humaniora og kunstig intelligens slår fast at samfunnet trenger humanistene for å forstå og forklare samspillet mellom menneske og teknologi, og hvordan innholdet i den skapes. For å lykkes med utviklingen er det avgjørende med samarbeid mellom de ulike fagfeltene.

Fra venstre: Hilde Sandvik, journalist (konferansier), prorektor Pinar Heggernes (UiB), professor Shannon Vallor (University of Edinburgh), direktør Scott Rettberg (Center for Digtial Narrative), forskningsleder Taina Bucher (UiO). UHR

 

Dekan ved Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Bergen, Camilla Brautaset, slo i sin åpningstale fast at fremveksten av kunstig intelligens har bidratt til å gjøre de humanistiske fagene viktigere: «I en verden hvor vi blir stadig mer avhengige av hvordan informasjonen blir redigert, filtrert og formet, trenger vi humaniora for å forstå både historiene som fortelles og de som forteller dem».

Gjennom foredrag, samtaler og videokunst ble det humanistiske bidraget belyst fra forskjellige vinkler under konferansen. Fra demokratiske utfordringer som følger av at 98 % av verdens språk står utenfor de store språkmodellene, gjennom magien i store datamengder, til utforsking av kreativitet i teknologien og KI som en slags kollektiv ubevissthet. Fellesnevneren er at humaniora bidrar til en kritisk tilnærming til, og forklaringer på hvordan teknologien påvirker mennesker og samfunn.

Teknologifilosofen Shannon Vallor, som holdt hovedinnlegget på konferansen, var opptatt av at det kunstige skillet mellom humanistiske fag som «forstår mennesket» og realfagene som «utretter resultater» må bort. Ifølge henne, handler humanioras bidrag både om å forstå og å påvirke utviklingen, og er uunnværlig hvis kunstig intelligens skal bli et verktøy som brukes konstruktivt.

Programkomiteen (f.v.): prodekan Aurora Hoel (NTNU), professor Jill Walker Rettberg (UiB), professor Gillian C. Ramchand (UiT) UHR

Etter konferansen understreket leder for UHR Humaniora og dekan ved Det humanistisk fakultet ved UiO, Frode Helland, viktigheten av samarbeid: «Dette er store og omfattende utfordringer som krever samarbeid mellom fag og disipliner, på tvers av institusjoner og land. Det som er flott med denne konferansen er at den er nettopp et samarbeidsprosjekt mellom Universitets- og høgskolerådet, tre av de store universitetene i Norge og utenlandske forskningsmiljø».

Konferansen Humaniora møter kunstig intelligens fant sted ved Universitetet i Bergen 31. mai i år. Den ble arrangert i samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Universitets- og høgskolerådet. Programkomiteen besto av Jill Walker Rettberg, UiB (leder), Petter Bae Brandtzæg (UiO), Aurora Hoel (NTNU) og Gillian C. Ramchand (UiT).


Torsdag 15. august har UHR også et arrangement om kunstig intelligens, tillit til kunnskap og ansvar.